Nový rok, nový názov (a noví ľudia). Igor Matovič opäť raz zmenil názov svojho hnutia. Už po piaty raz. Ktovie, ako sa bude volať o dva či o štyri roky? 😉

Zmena názvu je len kozmetickou úpravou (a kľučkou, ako obísť volebný zákon pri vyšších kvórach pre skutočné koalície). Väčší otáznik pri Igorovom hnutí je to, že okrem zmien názvov pravidelne prináša aj hromadnú zmenu ľudí. Ľudí, ktorí po väčšine nemajú ambíciu či ani možnosť budovať OĽANO A PRIATELIA (momentálna skratka) ako stranu, lebo ani nie sú jej členmi, keďže prihlášku do hnutia na ich webe nenájdete. Ľudí, ktorých Igor náhodne zozbiera pred voľbami a nespája ich veľa. Preto zatiaľ v každom volebnom období opustila klub OĽANO významná časť jeho poslancov, keďže sa ukázalo, že mali na mnohé otázky diametrálne iné postoje. Hnutie samotné je do budúcna veľkou neznámou a reflektuje aktuálne zmeny nálad a nápady svojho predsedu.

Nemožno poprieť zápal a energiu, ktorú Igor Matovič za dlhé roky vložil do boja proti korupcii, zápasiac tiež s pandémiou koronavírusu a ruským útokom na Ukrajinu. V posledných rokoch sa rozbehli viaceré vyšetrovania, hoci výsledok mnohých z nich bol skôr rozčarovaním.

Dobrý úmysel však v politike nestačí. Dôležitý je výsledok a dopad na občanov. Koniec koncov to bola práve korupčná kauza medzi nominantmi Matovičovho hnutia, ministrami Vlčanom a Budajom, ktorá definitívne dorazila vládu OĽANO. Neukotvenosť a nestálosť poslaneckých klubov OĽANO vo všetkých podobách a názvoch najprv ponúkala vtedajšiemu vládnucemu Smeru ako na podnose teórie o zlepencoch. V poslednom volebnom období prispela k chaosu, kedy sa z premiéra Matoviča s ústavnou väčšinou v parlamente stal poslanec, ktorého rozhádaná koalícia sa rozpadla a stratila nielen tú ústavnú, ale aj klasickú väčšinu.

Na konci obdobia máme v krajine rozvrat a tí, proti komu OĽANO bojovalo, sa stali preferenčne najsilnejšími stranami. Ľudia sú voči politike znechutení a apatickí.

Získať si dôveru občanov, ktorí sú z hádok a chaosu sklamaní, bude náročné. Na to, aby budúcnosť Slovenska neurčoval Robert Fico ani krajná pravica, a aby zároveň neskĺzol parlament opäť do hašterenia, je potrebné, aby v Národnej rade mali silný mandát strany, o ktorých hodnoty, slušnosť ani demokratické fungovanie nemusíme mať obavy. Konzervatívni a demokratickí voliči majú takúto istotu v KDH. Rovnaký názov, no najmä rovnaké hodnoty.